Bokashitunna

Bokashitunna 120L

Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. Utan dålig lukt. Efter att avfallet fermenterats i hinken eller tunnan, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser.

Hur fungerar det?

Det sker ett samarbete mellan matavfallet och mikroorganismerna i bokashiströet:

  • Matavfallet ger näring till mikroberna, dessa växer i antal och jäser, samtidigt som de förökar sig.
  • Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man syrar grönsaker.
  • Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
  • När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar matavfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.
  • Användning
  • Dosering
Användning

Stor tunna 120L är anpassad för alla verksamheter som vill fermentera med Bokashitekniken i stor skala. Tex kommun, café, restaurang, skola, företag med egna kök.

Tunnan har en sil i botten för skilja organiska avfallet från vätskan och en kran som man kan ta vara på lakvattnet. Locket för tunnan är tätslutande och det går att ’låsa’ för att säkerhetsställa en luftfri fermentation.

Vad kan läggas i tunnan?

Nästan allt organiskt avfall; såsom frukt, grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bröd, kaffesump, godis, ost, tepåsar. Även klipprester, blommor, blad och småkvistar från trädgården. Hushållspapper och pappersservetter i små mängder. Undvik olja, flytande vätskor och större köttben.

Lakvatten eller ’Bokashivätska’

Vätskan som tappas av under fermenteringsprocessen i tunnan är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt.

  • Dosering: Späd 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter, dvs 1dl lakvatten till 10L vatten. Späd 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt. Tips: förvara i PET flaska i frysen.

Dosering

Fermentation: ca 1-2 matskedar per liter mat.