Bokashiströ med äkta EM®

Bokashiströ med äkta EM®

Bokashiströ är ett vetekli ympat med effektiva mikroorganismer (EM®). EM® består främst av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier. I jorden har EM-mikroberna förmågan att skapa stabila odlingssystem med en flora som aktivt samverkar med växten och indirekt konkurrerar ut patogena arter.

EM® är helt fritt från GMO-förändrade mikrober och består av noggrant utvalda jordmikrober som producerats i labbmiljö med höga reningskrav.

Bokashi är tillåten att användas i KRAV-certifierad och ekologisk odling – Kiwa Sverige AB 

Vad är Bokashi?

Bokashi betyder “välfermenterad organisk materia” på japanska och används på två olika sätt:

1. Bokashi ger namn till ströet som bär själva EM® startkulturen.

2. Bokashi kallas även slutprodukten av jäsningen av det organiska avfallet med EM®. Det återvunna växtgödslet mognar anaerobt, dvs med uteslutning av syre. Näringsämnen som t.ex. kväve binds och går inte förlorade som värme och växthusgaser. Anaerob jäsning med EM producerar många vitaminer, enzymer och bioaktiva ämnen som stödjer växternas tillväxt. Bokashi kan användas för alla typer av biologiskt avfall.

Vad gör Bokashi:
  • Stimulerar mikrolivet i jorden
  • Förbättrar växters rotutveckling, groning, fruktsättning och mognad
  • Stärker växtens försvar och härdighet
  • Fotosyntesbakterierna fixerar både kväve och koldioxid
  • Har förmågan att under längre tid bygga upp biomassan i jorden och binda klimatgaser
  • Användning
  • Dosering
  • Innehåll
  • Förvaring
  • Vetenskap
Användning
  • Som jordförbättringsmedel. Påskyndar mineraliseringen, humifieringen och frigör näring till växterna.
  • Vid nyplantering genom att blanda ut bokashiströet i jorden.
  • För att ympa in en god mikroflora i anläggningsjord. Viktigt att blanda naturlig jord med köpejorden.
  • Kan även användas i traditionell kompost för att påskynda nedbrytningen.
  • Fermentation av matrester och annat organiskt avfall i hink med lock.
Dosering
  • Revitalisera äldre buskar & träd. Sprid ca 1 L per m2 under växterna och mylla ned ytligt.
  • Vid nyplantering. Blanda ut bokashiströ i jorden, ca 2 dl per 10 liter jord.
  • I kompostering läggs ett skikt av bokashiströ över matavfallet och bidrar då till en luktfri och effektiv kompostering.
  • Fermentation i hink: ca 1-2 matskedar per liter mat.
Innehåll

Vetekli, aktiva mikroberna: fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rubrum. Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei och jästsvampen: Saccharomyecs cerevisiae.

Original EM•1® mikroorganismer från EMRO (www.emrojapan.com).

Bokashiströ finns i storlekarna: 1Kg, 2Kg, 15Kg.

Förvaring
  • Förvara påsen mörkt, den håller minst 1 år. När påsen är öppnad, använd en klämma eller förslut påsen på annat sätt så att den förblir så lufttät som möjligt.

Vetenskap
  • Bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser jämfört med traditionell kompost i syrerik miljö. 

Fermentation (Bokashi) versus Composting of Organic Waste Materials: Consequences for Nutrient Losses and CO2-footprint, Marlou Bosch et.al, Wageningen 2016.