Bokashihink

Bokashihink 16L

Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. Utan dålig lukt. Efter att avfallet fermenterats i hinken, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser.

Hur fungerar det?

  • Det sker ett samarbete mellan matavfallet och mikroorganismerna i bokashiströet:
    matavfallet ger näring till mikroberna som sedan växer i antal och jäser samtidigt som de förökar sig.
  • Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man syrar grönsaker.
  • Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
  • När hinken jäst färdigt och innehållet grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar matavfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.
  • Användning
  • Dosering
  • Innehåll
Användning

Vad kan läggas i hinken?

Nästan allt organiskt avfall; såsom frukt, grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bröd, kaffesump, godis, ost, tepåsar. Även klipprester, blommor, blad och småkvistar från trädgården. Hushållspapper och pappersservetter i små mängder. Undvik olja, flytande vätskor och större köttben.

Lakvatten eller ’Bokashivätska’

Vätskan som tappas av under fermenteringsprocessen i hinken är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt.

  • Dosering: Späd 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter, dvs 1dl lakvatten till 10L vatten. Späd 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt. Tips: förvara i PET flaska i frysen.

Dosering

Fermentation: ca 1-2 matskedar per liter mat.

Innehåll

Tillverkad i EU av mjuk slagtålig plast och har handtag, tätslutande lock, perforerad inre bottenplatta samt kran för avtappning av bokashivätska.
Volym 16 liter, storlek 39x32x27cm
Material i hink och bottengaller är återvunnen Polypropylen (PP5), kran Polyeten (PP4) och handtag Polyeten (PP2)

Levereras i wellpappkartong, bruttovikt 2 kg.