Bokashihink & Strö

Bokashihink

Bokashi startpaket

Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. Utan dålig lukt. Efter att avfallet fermenterats i hinken, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser. Bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser jämfört med traditionell kompost i syrerik miljö. 

Hur fungerar det?

  • Det sker ett samarbete mellan matavfallet och mikroorganismerna i bokashiströet: matavfallet ger näring till mikroberna, dessa växer i antal och jäser, samtidigt som de förökar sig.
  • Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man syrar grönsaker.
  • Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
  • När hinken jäst färdigt och grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar matavfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.

Startpaket

I startpaketet ingår 2 st. 16 liter hinkar med kran, 1kg eller 2kg bokashiströ, doseringsmått, en platta för komprimering av köksavfall i hinken, tömningskärl för näringsvätska.

Vad är Bokashi?

  • Bokashi är ett vetekli ympat med naturliga effektiva mikroorganismer (EM).
  • EM består främst av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.
  • När du tillsätter bokashiströ till köksavfallet, i syrefri miljö, fermenterar mikroorganismerna det organiska materialet.

Bokashiströ är tillåten att användas i KRAV-certifierad och ekologisk odling – Kiwa Sverige AB 

Lakvatten eller “Bokashivätska”

Vätskan som tappas av från hinken under fermenteringsprocessen är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt och behöver spädas 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter och 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt.
Tips: förvara i PET-flaskor i frysen.

  • Användning
  • Dosering
  • Innehåll
  • Förvaring
  • Vetenskap
Användning

Fermentera dina matrester i hink och omvandla till näringsrik jord.
Vad kan läggas i hinken?
Nästan allt organiskt avfall såsom frukt, grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bröd, kaffesump, godis, ost, tepåsar. Även klipprester, blommor, blad och småkvistar från trädgården. Hushållspapper och pappersservetter i små mängder. Undvik olja, flytande vätskor och större köttben.

Gör din egen näring
Vätskan som tappas av under fermenteringsprocessen i hinken är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt.

Dosering
  • Fermentation i hink: ca 1-2 matskedar strö per liter mat.

  • Näring/Lakvatten:
    Späd 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter, dvs 1dl lakvatten till 10L vatten. Späd 1:1000 för känsliga växter och småplantor.
    Använd vätskan så snart som möjligt. Tips: förvara i PET flaska i frysen.
Innehåll
  • Vetekli, aktiva mikroberna: fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rubrum. Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei och jästsvampen: Saccharomyecs cerevisiae.

    Original EM•1® mikroorganismer från EMRO.

    Bokashiströ finns i storlekarna:1Kg, 2Kg, 15Kg.

    Bokashihink / Bokashitunna finns i storlekarna: 9.6L, 16L, 120L.

Förvaring
  • Förvara påsen mörkt, den håller minst 1 år. När påsen är öppnad, använd en klämma eller förslut påsen på annat sätt så att den förblir så lufttät som möjligt.

Vetenskap
  • Bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser jämfört med traditionell kompost i syrerik miljö. 

    Fermentation (Bokashi) versus Composting of Organic Waste Materials: Consequences for Nutrient Losses and CO2-footprint, Marlou Bosch et.al, Wageningen 2016.