Bokashihink – Organko

Bokashihink - Organko

Bokashihinken Organko är designad för att vara snygg i köket, effektiv och lätt att använda med en hand.

Bokashiprocessen är i princip densamma som med vår andra bokashihink med kran men denna hink fungerar på ett lite annorlunda sätt. Istället för ett tättslutande lock har hinken en innerplatta som sugs fast i behållaren för att stänga ute luft och pressa ihop matresterna. Eftersom mycket lite syre kommer in blir processen väldigt effektivt. I övrigt är det precis densamma med denna hink som med den traditionella hinken. Du fyller hinken och strör på bokashiströ och låter innehållet fermentera i två veckor när den är fylld. Därefter gräver du ner den fermenterade bokashin i rabatten eller odlingen.

De fermenterade matresterna blir torrare än i en vanlig hink vilket betyder mindre risk för lukt. Du får också mer lakvatten från denna modell än från den traditionella hinken. Lakvattnet dräneras ut genom dräneringshålet längst ner på hinken. Till skillnad från den andra hinken finns det ingen kranlösning, utan har ett vanligt skruvlock.

Hinkens mått är:
Volym: 9,6 liter
Höjd: 34 cm
Diameter: 23 cm
Vikt: 2,8 kg

Återvunnet material

Hur fungerar det?

Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. Utan dålig lukt. Efter att avfallet fermenterats i hinken, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser.

  • Det sker ett samarbete mellan matavfallet och mikroorganismerna i bokashiströet:
    matavfallet ger näring till mikroberna som sedan växer i antal och jäser samtidigt som de förökar sig.
  • Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man syrar grönsaker.
  • Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
  • När hinken jäst färdigt och innehållet grävs ner i jorden tar maskar, insekter och jordbakterier över och förvandlar matavfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer näring som är lättillgänglig för växterna.
  • Användning
  • Dosering
Användning

Vad kan läggas i hinken?

Nästan allt organiskt avfall; såsom frukt, grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bröd, kaffesump, godis, ost, tepåsar. Även klipprester, blommor, blad och småkvistar från trädgården. Hushållspapper och pappersservetter i små mängder. Undvik olja, flytande vätskor och större köttben.

Lakvatten eller ’Bokashivätska’

Vätskan som tappas av under fermenteringsprocessen i hinken är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt.

  • Dosering: Späd 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter, dvs 1dl lakvatten till 10L vatten. Späd 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt. Tips: förvara i PET flaska i frysen.
Dosering

Fermentation: ca 1-2 matskedar per liter mat.