Bokashi

Gör jord av ditt matavfall

Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket.

Efter att avfallet fermenterats i hinken, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård.
Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser.  

Bidra till att minska utsläpp av klimatgaser och öka mikrolivet i jorden. 

Under 2019 har fler och fler i Sverige upptäckt hur givande det är med Bokashi. Du producerar både en levande jordförbättring och flytande växtnäring som är full med goda jordmikrober som sätter fart på tillväxten i trädgården. Våra samlade insatser leder till en ökad biologisk mångfald. Tillsammans kan vi göra skillnad. 

  • Vad är Bokashi?
  • Hur fungerar det?
  • Fördelar
Vad är Bokashi?
  • Bokashi är det japanska ordet för “välfermenterad organisk materia”.
  • Bokashi är ett vetekli, ympat med naturliga effektiva mikroorganismer (EM®).
  • EM® består främst av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.
  • När du tillsätter bokashiströ till köksavfallet, i syrefri miljö, fermenterar/jäser mikroorganismerna
    det organiska materialet.
Hur fungerar det?
  • Det sker ett samarbete mellan det organiska avfallet och mikroorganismerna i bokashiströet. Det organiska avfallet ger näring till mikroberna, dessa växer i antal och jäser (fermenterar), samtidigt som de förökar sig.
  • Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man gör syrade grönsaker.
  • Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
  • När innehållet i hinken har jäst färdigt, grävs det ner i jorden och maskar, insekter och jordbakterier tar då över och förvandlar de organiska avfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer lättillgänglig näring för växterna.
Fördelar
  • Bidrar positivt till miljön genom att vi återvinner matavfallet. All energi bevaras.
  • Koldioxid och kväve binds i jorden istället för att släppas ut som klimatgaser.
  • Några veckor efter att matavfallet grävts ner, omvandlas det till näringsrik och levande jord.
Fördelar med Bokashi
  • Bidra positivt till miljön
  • Enkelt och luktfritt!
  • Gör egen näringsrik och levande jord